Kraniosakraalihoito

Kraniosakraalihoito on kokonaisvaltaista kehoterapiaa jossa erittäin kevyellä otteella optimoidaan kehon liikkuvuutta.  Oikein toteutettuna tämä lempeä ja hienovarainen tekniikka on erittäin tehokasta käsiteltäessä monenlaisia hevosten vaivoja. Kraniosakraalihoito perustuu kallon (cranium) ja ristiluun (sacrum) anatomiaan ja näiden väliseen selkäydinnesteen kraniaalirytmiin, joka on erittäin älykäs viestiyhteys. Tämä rytmi on läsnä kaikissa kehon kudoksissa. Stressin, rasituksen tai tapaturmien jälkeen tämä rytmi voi häiriintyä. Kraniosakraalihoitaja auttaa hevosen kehon rentoutumaan ja vapautumaan rasituksista ja traumoista. Hevosilla on hämmästyttävä kyky parantaa itsensä! Kun eläin on tasapainossa emotionaalisesti ja fyysisesti, ne ovat terveitä.

Hevosen selkäydin

Jotta aivokudos saisi tarvitsemansa ravinteet, aivot valmistavat aivo-selkäydinnestettä joka samalla myös suojaa keskushermostoa (aivoja ja selkäydintä) iskuilta. Aivo-selkäydinneste kiertää aivojen ja selkäytimen ympärillä, tuoden ravinteita keskushermoston soluille ja toisaalta toimien myös kuona-aineiden poistajana.

Jos kehossa on epätasapainoa, tukoksia tai jännityksiä, aivo-selkäydinnesteen kierto hidastuu ja keskushermoston toiminta häiriintyy. Kraniohoitaja käyttää erittäin kevyttä otetta palauttaakseen aivo-selkäydinnesteen normaalin kierron antaen koko kraniosakraalisysteemin palautua ennalleen ja edistäen paranemista koko kehossa sekä fyysisesti että mentaalisesti. Kraniosakraalitekniikat toimivat syvällä kehossa keskushermostotasolla tasapainottaen hengitys-, verenkierto- ja liikuntaelinten toimintaa.

Hevosen hermostorakenne

Kraniosakraalihoitoa voidaan käyttää mm. seuraaviin ongelmiin

  • niskan ja pään alueen vammat ja traumat ("pull back")
  • päänsäryt
  • selkäkivut, lihasten jäykkyys
  • pelokkuus, jännittyneisyys, stressi
  • ähkyt
  • epäselvät ontumiset
  • headshaking
  • epätasapaino/kireys leukanivelissä

Hevosen selkäydinkanava

Aivo-selkäydinneste sijaitsee subaraknoidaalitilassa eli lukinkalvon ja pehmytkalvon välissä

Kraniosakraalihoidon jälkeen on suositeltavaa että hevosella olisi vähintään 24 tuntia lepoa - enemmänkin jos mahdollista. Tänä aikana hevosen on kuitenkin hyvä saada liikkua mahdollisimman vapaasti esim. laitumella, tarhassa tai kävelytettynä.

Koska useimmat häiriötilat ovat yleensä olleet läsnä jo pitkään saatetaan tarvita useampi hoitokerta jotta saavutetaan riittävä paranemisprosessi. Kraniosakraalihoito vaikuttaa asteittain, jolloin hevosen on helppo hyväksyä muutokset kehossaan. Useimmiten jo yhden hoitokerran jälkeen on nähtävissä tuloksia, mutta suositeltavaa on kuitenkin jatkaa hoitoja jotta paranemisprosessi vaikuttaa myös syvimpiin kehon kerroksiin. Tämä kokonaisvaltainen hoito on tehokasta kaikessa hienovaraisuudessaan!

Lue lisää hevosen kraniosakraalihoidosta!

Kraniohoito rentouttaa...